Wat zijn de gezondheidsvoordelen van thee?

Niet voor niets wordt thee al duizenden jaren door mensen over de hele wereld gedronken. Verschillende theesoorten kunnen je immuunsysteem versterken, ontstekingen verminderen, en zelfs kanker en hartziekten afwenden, zo blijkt uit talrijke studies. Er zijn voldoende gegevens om de bewering te staven dat regelmatig thee drinken je gezondheid op lange termijn kan verbeteren, ook al bieden sommige soorten meer gezondheidsvoordelen dan andere.

Start de fluitketel want we staan op het punt enkele van de grootste voordelen te onthullen die verscholen zitten in de meest geliefde theesoorten ter wereld.

witte thee

 

Voordelen van witte thee

Witte thee wordt gemaakt van de Camellia sinensis plant, die inheems is in China en India en bekend staat om zijn delicate smaak. Deze theesoort is het minst bewerkt. Vanwege zijn sterke gehalte aan antioxidanten suggereert onderzoek dat het de beste thee kan zijn om veel soorten kanker te voorkomen. Omdat witte thee een hoge concentratie fluoride, catechinen en looistoffen heeft die de tanden versterken, tandplak bestrijden, en hun weerstand tegen zuur en suiker verhogen, kan hij ook gunstig zijn voor je mondgezondheid. Deze soort heeft ook het laagste cafeïnegehalte, waardoor het een verstandige keuze is voor theedrinkers die liever weinig tot geen cafeïne consumeren of vermijden.

kruidenthee

Voordelen van kruidenthee

Kruidenthee, ook wel tisanes genoemd, lijkt nogal op witte thee, maar bevat ook een mengsel van kruiden, specerijen, vruchten, of andere planten. Kruidenthee staat bekend om haar ontspannende werking omdat ze geen cafeïne bevat.

  • Kruidenthee is er in een grote verscheidenheid, elk met bijzondere voordelen. Tot de meest geliefde kruidentheeën behoren:
  • Kamillethee: Verbetert de slaap en ontspanning, terwijl het stress verlicht en menstruatiepijn en spierspasmen verlicht.
  • Rooibos: Verhoogt het goede cholesterol terwijl het slechte cholesterol verlaagt, verbetert de bloeddruk en de bloedsomloop, houdt sterk haar en een gezonde huid, en verlicht allergieën.
  • Menthol, dat in pepermunt aanwezig is, kan bewegingsziekte, prikkelbaar darmsyndroom en constipatie behandelen en een van streek zijnde maag kalmeren. Deze bijzondere theesoort geeft ook verlichting bij migraine en spanningshoofdpijn.
  • Gember – Gember is werkzaam bij de behandeling van hardnekkige dyspepsie, ochtendmisselijkheid, en gewrichtsongemakken die met artrose te maken hebben.
  • Hibiscus – Verlaagt de bloeddruk en het vetgehalte, bevordert de algehele gezondheid van de lever, kan het verlangen naar ongezonde zoetigheden beteugelen, en kan de vorming van nierstenen voorkomen.

groene thee

Voordelen van groene thee

Groene thee komt uit China, waar de bladeren verhit en verwerkt worden door roosteren of panbakken, en uit Japan, waar de bladeren vaker gestoomd worden.  Groene thee heeft een bijzonder hoge concentratie flavonoïden, die de gezondheid van het hart kunnen verbeteren door het verlagen van schadelijk cholesterol en bloedstolling. Volgens studies kan deze theesoort ook triglyceriden, cholesterol en bloeddruk verlagen.
Groene thee kan volgens aanvullend onderzoek een effect hebben op maligniteiten van de lever, borst, prostaat en dikke darm. Deze bijzondere theesoort heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen aangetoond, die een gezonde, heldere huid ondersteunen.

Matcha, een soort groene thee, heeft de laatste tijd aan populariteit gewonnen. De hele bladeren van theestruiken die in de schaduw groeien worden gebruikt om matcha te maken, een uiterst fijn, premium groen theepoeder. Matcha bevat aanzienlijk meer antioxidanten dan gewone groene thee, omdat het de enige theesoort is waarvan de blaadjes worden geconsumeerd. Sommigen beweren zelfs dat 10 kopjes gewone groene thee gelijkwaardig zijn aan één kopje matcha.

zwarte thee

Voordelen van zwarte thee

Dezelfde plant die gebruikt wordt om groene thee te maken, Camellia sinensis, produceert ook zwarte thee. Zwarte thee daarentegen heeft een donkerder kleur en vollere smaak omdat de blaadjes gedroogd en gefermenteerd zijn.
Zwarte thee bevat cafeïne, in tegenstelling tot veel andere soorten, daarom is het van vitaal belang je consumptie te beperken. Als je toch een kopje zwarte thee voor jezelf zet, krijg je de voordelen van flavonoïden die ontstekingen verminderen en een sterk immuunsysteem bevorderen.
Maar om van de gezondheidsvoordelen van zwarte thee te profiteren, hoef je hem niet alleen te drinken. Om pijn te verzachten en zwelling te verminderen, kan het verwarmd, afgekoeld en dan gebruikt worden op kleine wonden, schaafwonden en kneuzingen. Ontstekingen die veroorzaakt worden door huiduitslag en kwalen als giftige klimop kunnen ook verminderd worden met het gebruik van een bad van zwarte thee.

oolong thee

Voordelen van oolong thee

Dezelfde plant die groene en zwarte thee oplevert, wordt ook gebruikt om de traditionele Chinese theesoort te maken die oolong thee heet. De methode die gebruikt wordt om de thee te verwerken verschilt: Zwarte thee mag zo ver oxideren dat hij zwart wordt, maar groene thee mag niet sterk oxideren. Oolong thee zit halverwege de twee, en heeft dus enige oxidatie ondergaan. De kleur en de kenmerkende smaak van oolong thee zijn het resultaat van deze gedeeltelijke oxidatie.

L-theanine, een aminozuur dat angst verlaagt en alertheid en aandacht verhoogt, is een opmerkelijk bestanddeel van oolong thee. Onderzoekers hebben ontdekt dat l-theanine helpt waken tegen cognitieve stoornissen als Parkinson en Alzheimer.
Oolong thee bevat ook veel polyfenolen, die in verband gebracht zijn met het verminderen van ontstekingen, het stoppen van de verspreiding van kanker, en het verlagen van de incidentie van type 2 diabetes.

Bron: Artezayne

Lees ook

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van thee?