Bergen, een stad vol cultuur

Bergen, beter bekend als Mons, is gelegen in het Franstalige Wallonië. De stad is in 2015 benoemd tot culturele hoofdstad van Europa, wordt beschreven als een oude stad met een modern hart en staat maar liefst zes keer op de Unesco werelderfgoedlijst. Bergen telt ruim 95.000 inwoners en hoewel het een vrij grote stad is, voelt de sfeer enigszins aan als een dorp. De stad kreeg natuurlijk niet voor niets de titel culturele hoofdstad van Europa: wat er allemaal te zien en te doen is, lees je in dit artikel.

Bergen, een stad vol cultuur

Het Doudou festival

Elk jaar in juni vindt op de Grote Markt het Doudou festival plaats, het festival dat ook een plaatsje op de werelderfgoedlijst heeft verdiend. Dit festival is het hoogtepunt van het jaar en heel de stad barst van de festiviteiten. Tijdens het Doudou festival vinden er twee belangrijke gebeurtenissen plaats, alvorens de festiviteiten beginnen. Eerst worden er speciale relieken uit de Sint-Waltrudiuskerk gehaald en op een gouden koets geplaatst. Vervolgens wordt deze koets voortgetrokken door trekpaarden die een steile heuvel moeten beklimmen. Het doel? De relieken moeten de top bereiken, anders vindt er een jaar lang ongeluk plaats. De andere gebeurtenis vindt plaats op de Grote Markt en bestaat uit een gevecht tussen Sint-Joris en de draak, dat de overwinning van het goede op het kwade symboliseert. Wanneer je een haar van de draak te pakken krijgt, word je een jaarlang voorspoed beloofd.

Street-art route door Mons

‘Kunst bewoont de stad’ wordt deze route ook wel genoemd en geeft je de kans om Mons te ontdekken aan de hand van street-art, gemaakt door internationale kunstenaars. De variatie is oneindig, van kleine gekleurde kasseitjes op de straat tot gigantische muurschilderingen: je kijkt je ogen uit. De meeste kunstwerken vertellen iets over Mons, supertof dus om via deze weg de stad te ontdekken.

Het Belfort van Mons

Het Belfort van Mons is het enige belfort in België dat in barokstijl gebouwd is, waardoor het belfort behoorlijk speciaal is en gezien wordt als een opmerkelijk architecturaal overblijfsel. Vanuit bijna overal in Mons heb je zicht op het belfort, maar beter is het zicht vanaf het belfort: je kunt het belfort beklimmen waardoor je over de gehele stad kunt uitkijken, prachtig!

De Sint-Waltrudiskerk

Beschreven als de mooiste kerk van Mons is de Sint-Waltrudiuskerk. Binnen vind je er prachtig glas-in-lood, bijzonder mooie beeldhouwwerken en natuurlijk: de relieken van Sint-Waltrudius en de beroemde gouden koets. Zeker een bezoekje brengen wanneer je in Mons bent!

Het Mundaneum

Het Mundaneum is een bijzonder archiefcentrum dat maar liefst twaalf miljoen bibliografische fiches bevat en wordt hierom ook wel ‘papieren Google’ genoemd. Het archiefcentrum is tijdens de vorige eeuw bedacht en had als doel alle kennis ter wereld te verzamelen. Je kunt Het Mundaneum bezoeken en het systeem van dichtbij bekijken, een hele ervaring!

Musea in Mons

Mons kent een aantal musea die zeker de moeite waard zijn te bezoeken. Zo is er het Mons Memorial Museum die je alles leert over de militaire geschiedenis van Mons, het BAM (Beaux-Arts Mons), waar je verschillende interessante exposities gericht op moderne kunst kunt bekijken en het Doudou Museum die je de geschiedenis van Doudou haarfijn uitlegt.

Lees ook

Bergen, een stad vol cultuur